Kategórie
 
 
 
 
 
Blog

Metrológia – náuka o meraní, mierach a meradlách

Metrológia nie je slovo, s ktorým sa bežne stretávate ... počiatky merania siahajú až k Egypťanom ...

Metrológia nie je slovo, s ktorým sa bežne stretávate, ak nepracujete v odvetví, ktoré sa na metrológiu spolieha. Určite sa neobjaví v každodennej konverzácii a väčšina ľudí ani netuší, na čo sa vzťahuje.

Slovo metrológia pochádza z gréckych slov „metron“ merať a „logos“ učiť, čo môžeme voľne preložiť ako štúdium merania.

Súvisiaci obrázokPočiatky merania siahajú až k Egypťanom. Používali určité štandardy merania s kalibráciami, aby zabezpečili, že kamene na stavby pyramíd boli rezané na správnu veľkosť. Egypťania mali aj prvé rovnoramenné váhy.

Moderné meracie systémy, ktoré dnes používame, vychádzajú z priemyselnej revolúcie. Pred tým bol každý výrobok jedinečný kus a nebolo možné meniť diely medzi jednotlivými výrobkami.

Výroba sa začala meniť koncom 18. storočia, keď francúzski výrobcovia muškiet začali vytvárať vymeniteľné diely pre svoje produkty. Aby armáda mohla rýchlo opraviť rozbité muškety, výrobcovia zbraní vytvorili diely, ktoré by pasovali na akúkoľvek zbraň.

V modernom svete je metrológia životne dôležitou súčasťou v mnohých oblastiach vrátane výroby, strojárstva, vedy a technológie. V rámci týchto oblastí sa metrológia používa na validáciu a overovanie vopred definovaných noriem. Tieto normy sú základom metrológie a ako také sú testované a overované podľa uznávaného systému kvality certifikovanými laboratóriami.

Metrológia môžeme rozdeliť do troch odvetví, z ktorých každé má iné zameranie. Ide o vedeckú metrológiu, priemyselnú metrológiu a legálnu metrológiu.

Vedecká metrológia, nazývaná aj základná metrológia, zahŕňa stanovenie jednotiek merania, jednotkových systémov a systémov množstva. Je to vedecká metrológia, ktorá stanovuje normy, ktoré sa prijímajú ako určitá jednotka fyzikálnej veličiny.

Priemyselná metrológia, označovaná aj ako aplikovaná metrológia, zahŕňa kalibráciu, údržbu a kontrolu kvality meracích prístrojov používaných v priemysle.

Legálna metrológia je odbor, ktorý sa stará o regulačné aspekty meracích prístrojov.