Kategórie
 
 
 
 
 
Blog

Čo je kalibrácia a ciachovanie váh? Vyznajte sa v pojmoch

Kalibrácia a ciachovanie váh a meradiel sú kľúčové procesy zabezpečujúce presnosť a spoľahlivosť meracích prístrojov v rôznych oblastiach, od obchodu po zdravotníctvo. Tieto postupy nielenže zaručujú splnenie legislatívnych a normatívnych požiadaviek, ale sú nevyhnutné aj pre kvalitu a bezpečnosť výrobných procesov.

Kalibrácia a ciachovanie váh a meradiel

Kalibrácia a ciachovanie predstavujú dve základné a nevyhnutné činnosti v procese zabezpečenia presnosti meradiel, vrátane váh, v širokom spektre aplikácií od obchodu, cez laboratóriá, priemysel, až po zdravotníctvo. Kalibrácia je proces, ktorý určuje a dokumentuje odchýlku medzi hodnotou ukázanou meracím prístrojom a skutočnou hodnotou meranej veličiny. Tento proces je nevyhnutný pre udržanie presnosti a spoľahlivosti meradiel, čo je zásadné nielen pre kvalitu výroby, ale aj pre dodržiavanie legislatívnych a normatívnych požiadaviek.

Na Slovensku, ako aj v mnohých iných krajinách, existujú striktné legislatívne rámce, ktoré regulujú používanie a kontrolu meradiel. Zákon o metrológii určuje pravidlá pre určené meradlá, t.j. meradlá, ktoré musia byť pravidelne predkladané na metrologickú kontrolu, známu aj ako overenie. Používanie určených meradiel je predpísané v situáciách, kde merania súvisia s platbami, ochranou zdravia, bezpečnosti, majetku, životného prostredia, alebo inou oblasťou, kde môžu vzniknúť konfliktné záujmy.

Význam kalibrácie a ciachovania (overenia) meradiel v kontexte slovenskej legislatívy spočíva v zabezpečení presných a spoľahlivých meraní, ktoré sú základom pre spravodlivý obchod, ochranu spotrebiteľa, ako aj efektívne a kvalitné výrobné procesy. Užívatelia meradiel sú zodpovední za to, aby ich meradlá boli v náležitom technickom stave a aby boli pravidelne podrobované metrologickej kontrole, čím sa zabezpečuje ich presnosť a spoľahlivosť. Toto nie je len otázkou splnenia legislatívnych požiadaviek, ale aj zárukou, že merania vykonané pomocou týchto meradiel sú presné, čo má priamy vplyv na kvalitu a bezpečnosť výrobkov a služieb.

Základné pojmy

Kalibrácia

Kalibrácia meradiel a váh je proces určenia a dokumentovania odchýlky medzi hodnotou zobrazenou meracím prístrojom a skutočnou hodnotou meranej veličiny, ktorú reprezentuje referenčné závažie alebo etalón.

Kalibrácia umožňuje identifikovať a zapísať presnosť meradla v daných podmienkach. Výsledkom kalibrácie je kalibračný certifikát, ktorý obsahuje dôležité údaje o meradle, ako sú identifikácia meradla, zistené odchýlky, meracie podmienky a údaje o použitom etalóne. Tento certifikát je dôkazom o presnosti a spoľahlivosti meradla a slúži ako základ pre jeho ďalšie používanie v praxi.

Ciachovanie

Ciachovanie je tradičný výraz používaný hlavne v kontexte overovania meradiel, ktorý sa odvoláva na proces označovania meradiel oficiálnou značkou alebo ciachou potvrdzujúcou ich presnosť a splnenie stanovených metrologických požiadaviek.

Ciachovanie a overenie sú často zamieňané, avšak ciachovanie historicky zahŕňalo fyzické označovanie meradla značkou, zatiaľ čo overenie je širší pojem zahŕňajúci kontrolu a potvrdenie, že meradlo spĺňa všetky príslušné normy a požiadavky. V súčasnosti je ciachovanie menej používané a nahrádzané termínom "overenie", avšak stále si udržiava svoje miesto v odbornom jazyku, najmä v historickom kontexte.

Akreditovaná kalibrácia

Akreditovaná kalibrácia je proces kalibrácie, ktorý vykonáva laboratórium akreditované autorizovanou akreditačnou službou, čo znamená, že laboratórium spĺňa medzinárodne uznané štandardy pre vykonávanie kalibrácií.

Akreditovaná kalibrácia je nevyhnutná v prípadoch, kedy sú vyžadované vysoké štandardy presnosti a objektivity, alebo keď legislatíva alebo špecifické regulačné požiadavky vyžadujú použitie akreditovaného laboratória. To zahŕňa aplikácie v oblastiach ako zdravotníctvo, bezpečnosť, a kritické priemyselné procesy, kde presnosť meradiel má priamy vplyv na kvalitu a bezpečnosť.

Slovenská národná akreditačná služba

Slovenská národná akreditačná služba (SNAS) je autorita, ktorá zodpovedá za udelenie akreditácie kalibračným a testovacím laboratóriám na Slovensku.  SNAS zabezpečuje, že laboratóriá spĺňajú medzinárodné normy a sú schopné vykonávať kalibrácie a testy s požadovanou presnosťou a spoľahlivosťou. Akreditácia od SNAS je zárukou kvality a kompetentnosti laboratória, čo je dôležité pre zákazníkov závislých na presných a spoľahlivých výsledkoch kalibrácie.

Kalibrácia váh

Certifikované váhy

Certifikované váhy sú váhy, ktoré prešli procesom overenia (ciachovania) alebo akreditovanej kalibrácie a sú oficiálne uznávané ako presné a spoľahlivé meracie zariadenia. Používanie certifikovaných váh je dôležité v mnohých aplikáciách, najmä tam, kde presnosť váženia má priamy vplyv na zdravie, bezpečnosť, obchod, alebo výrobu. 

Certifikované váhy zabezpečujú, že merania sú konzistentné, opakovateľné a presné, čo je nevyhnutné pre udržanie kvality výrobkov, splnenie legislatívnych požiadaviek a ochranu spotrebiteľa. Používanie nekalibrovaných alebo neoverených váh môže viesť k nesprávnym meraniam, čo môže mať za následok finančné straty, právne problémy, alebo dokonca ohrozenie života.

Sektory, kde je kalibrácia a ciachovanie nevyhnutné

  • Zdravotníctvo: Presné a overené meradlá sú nevyhnutné pre diagnostiku, laboratórne testy a dávkovanie liekov.
  • Výroba a priemysel: Zabezpečenie kvality a presnosť v procesoch, ako sú zmesi, plnenie, a montáž.
  • Potravinárstvo: Kontrola kvality a zabezpečenie správnej výživovej hodnoty a balenia produktov.
  • Laboratóriá: Chemické, fyzikálne a biologické analýzy vyžadujú presné merania pre výskum a vývoj.
  • Obchod: Obchodné transakcie založené na hmotnosti vyžadujú presné a overené váhy na ochranu spotrebiteľa.

Príklady použitia kalibrovaných a ciachovaných meradiel

Platnosť kalibrácie a overenia

Interval kalibrácie  určuje používateľ meradla a závisí od viacerých faktorov, vrátane typu meradla, frekvencie používania, pracovného prostredia, a regulačných požiadaviek. Vo všeobecnosti by kalibrácia mala byť vykonaná:

  • pri prvom uvedení meradla do používania,
  • po oprave alebo úprave meradla,
  • pravidelne podľa odporúčaní výrobcu alebo regulačných požiadaviek.

Interval overenia je stanovený legislatívou.

Viac informácií nájdete aj v našich článkoch: