Kategórie
 
 
 
 
 
Blog

Aké druhy váh poznáme? Sprievodca výberom

Pri výbere váhy je dôležité poznať rôzne typy a druhy váh, aby ste si mohli vybrať správny nástroj na meranie hmotnosti podľa vašich špecifických potrieb. Či už hľadáte váhu na domáce, obchodné alebo špecializované použitie, existujú rôzne typy váh, z ktorých si môžete vybrať. V článku preskúmame rôzne druhy váh, od obchodných po zlatnícke, a pomôžeme vám pochopiť ich jedinečné vlastnosti a využitie.

Obchodná váha
Priemyselná váha
Laboratórna váha

Váhy sú nástroje, ktoré sa používajú na meranie hmotnosti predmetov. Sú bežne používané v domácnostiach, obchodoch, priemysle a v mnohých ďalších oblastiach. Váhy možno rozdeliť do rôznych kategórií podľa rôznych kritérií.

Druhy váh podľa účelu a ich použitia

Domáce váhy

Domáce váhy sú ideálne na každodenné použitie v domácnostiach. Patria sem kuchynské váhy na váženie potravín, osobné váhy na sledovanie telesnej hmotnosti, alebo váhy na batožinu.

Obchodné váhy

V obchodnom sektore sú obchodné váhy nevyhnutné pre každodenné transakcie. Patria sem napríklad stolové váhy, ktoré ponúkajú vyššiu vážiacu kapacitu, čo ich predurčuje pre použitie v priemysle, skladoch, potravinárskej výrobe a podobných oblastiach. Sú vhodné aj na domáce použitie. V ponuke nájdete aj obchodné váhy s výpočtom ceny, ktoré umožňujú rýchly predaj tovaru. 

Špeciálne gastro váhy pre mäsopriemysel sú navrhnuté tak, aby odolali vlhkosti a častému čisteniu. Váhy na váženie sudov a tovaru sú dôležité v logistike a skladovaní. Presné váhy pre železiarstva a zlatníctva umožňujú váženie menších a cennejších predmetov. 

Listové a kuriérske váhy zjednodušujú proces expedície tovaru, zatiaľ čo váhy na kontrolu spotrebiteľského balenia zabezpečujú presnosť balenia produktov.

Priemyselné váhy

Priemyselné váhy sa využívajú v priemyselných odvetviach na váženie ťažkých alebo veľkých objektov. Zahŕňajú plošinové a paletové váhy na váženie veľkých objemov tovaru. Nájazdové váhy sa používajú na váženie nákladných vozidiel a sú neoceniteľné v doprave a logistike. Váhy na počítanie kusov zjednodušujú inventarizáciu a kontrolu zásob. 

Presné kontrolné váhy sú nevyhnutné pre zabezpečenie kvality a presnosti v rôznych výrobných procesoch. Pásové váhy sa využívajú na automatizované váženie pri pohybe tovaru na výrobných linkách. 

Závesné a žeriavové váhy sú určené na váženie veľkých nákladov pri výrobných procesoch. Váhy na váženie nákladných a koľajových vozidiel sú dôležité pre presnú logistiku a manipuláciu s materiálom. 

Váhy do EXI prostredia sú navrhnuté pre použitie v potenciálne výbušných prostrediach. Váhy pre nakladače, s IP 65-68 a nerezové varianty zabezpečujú presnosť a odolnosť v náročnejších podmienkach.

Zdravotnícke váhy

Zdravotnícke váhy sa používajú na meranie hmotnosti pacientov a zahŕňajú osobné, kojenecké, kreslové váhy pre pacientov s obmedzenou mobilitou, posteľové varianty pre nemocničné prostredia a veterinárne na váženie zvierat. 

Laboratórne váhy

Laboratórne váhy sa používajú v laboratóriách na meranie veľmi malých hmotností s vysokou presnosťou. Ďalej ich môžeme rozdeliť podľa presnosti:

  • Analytické váhy sú najpresnejšie váhy, ktoré sa používajú v laboratóriách. Ich presnosť je zvyčajne v rozmedzí od 0,001 mg do 0,1 mg. Analytické váhy sa používajú na váženie veľmi malých a presných predmetov, ako sú napríklad chemické vzorky, lieky alebo materiály pre vedecké výskumy.
  • Presné technické váhy majú presnosť zvyčajne v rozmedzí od 0,01 g do 0,1 g. Používajú sa na váženie väčších predmetov, ako sú napríklad chemické vzorky, lieky alebo materiály pre vedecké výskumy.
  • Mikrováhy a ultramikrováhy sú určené na meranie extrémne malých hmotností, niekedy až do nanogramov. Sú dôležité v oblastiach ako je nanotechnológia alebo pri práci s veľmi malými vzorkami.

Typy váh podľa princípu merania

Pákové váhy

Pákové váhy fungujú na princípe páky. Majú jednu alebo viacero pák, ktoré sú spojené s miskami alebo platformami na umiestnenie váženého objektu. Keď na jednu stranu páky umiestnite objekt, vyváži sa pomocou závažia na druhej strane. Tento typ váhy sa historicky používal v obchode a laboratóriách, ale v moderných aplikáciách je často nahradený elektronickými váhami.

Pružinové váhy

Pružinové váhy využívajú elasticitu pružiny na meranie hmotnosti. Keď na pružinu umiestnite objekt, pružina sa pod jeho hmotnosťou predĺži alebo stlačí. Miera predĺženia alebo stlačenia pružiny je potom použitá na určenie hmotnosti objektu. Pružinové váhy sú často kompaktné a prenosné, ale ich presnosť môže byť ovplyvnená faktormi ako je teplota alebo opotrebenie pružiny.

Tenzometrické váhy

Tenzometrické váhy používajú tenzometrické snímače (tiež známe ako napäťové snímače) na meranie hmotnosti. Tenzometrický snímač je zariadenie, ktoré mení mechanické napätie (spôsobené hmotnosťou objektu) na elektrický signál. Tento signál je potom elektronicky spracovaný a zobrazený ako hmotnosť. Tenzometrické váhy sú veľmi presné a spoľahlivé, a sú široko používané v obchodných a priemyselných aplikáciách, ako aj v laboratóriách.